Jedz smacznie i zdrowo

Desery:

1.Orkiszowa panna cotta

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki kaszki orkiszowej
  • garść malin lub truskawek

Wykonanie: Kaszkę gotujemy do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Jeśli jest za gęsta, dolewamy mleka. Gęstą i ciepłą kaszkę nakładamy do filiżanek lub małych miseczek. Studzimy i wstawiamy do lodówki. Po godzinie wyjmujemy, zanurzamy filiżankę w gorącej wodzie i odwracamy dnem do góry, by deser wysunął się na talerzyk. Podajemy z malinami lub truskawkami.

2.Owocowe szaleństwo:

Składniki:

-jabłka

-mango

-truskawki

-maliny

-kiwi

- ulubione owoce

Wykonanie:

pokroić wszystkie owoce zalać jogurtem naturalnym i pomieszać.Wydrążyć pomarańcza i nałożyć sałatkę.

3.Owocowe owsiane  ciasteczka

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/5 szklanki uprażonego na patelni (ok. 2 minut) sezamu
  • garść posiekanej, suszonej żurawiny
  • szczypta ekologicznego proszku do pieczenia
  • 2 duże dojrzałe banany

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 170ºC z termoobiegiem. Na blachę wykładamy papier do pieczenia.

Do miski wrzucamy: płatki owsiane, dwa rozgniecione widelcem na papkę banany, szczyptę proszku do pieczenia (ok. pół łyżeczki, a nawet mniej). Mieszamy dokładnie i rozdzielamy „ciasto” na dwie mniej więcej równe części. Do jednej masy dosypujemy sezam. Do drugiej masy dosypujemy wiórki kokosowe i żurawinę. Wyrabiamy obydwie owsiane masy, a następnie rękoma turlamy kulki, wielkości małego orzecha włoskiego i spłaszczamy je. Układamy na blachę, w odstępach ok. 2 cm i pieczemy 12–13 minut.

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl